De uitdaging om de chaos van Excel te vereenvoudigen? Absoluut gelukt!

-Gilles Desmet, Product & Finance
"De boekhoudpakketten van onze buitenlandse vestigingen, met andere munteenheden, waren snel geïntegreerd."
- Gilles Desmet, Product & Finance

Gebruikte connectoren

Modules in gebruik

Diverse boekhoudpakketten en valuta op één platform

STAS produceert trailers voor klanten over heel Europa. Het bedrijf kende een sterke groei, met uitbreiding in het buitenland. Verschillende boekhoudpakketten en munteenheden maken het verzamelen en analyseren van data erg complex. Daarom zocht het bedrijf een gebruiksvriendelijk, overkoepelend platform voor de analyse van financiële en operationele data. Een halfjaar na de implementatie van BrightAnalytics loopt de rapportage als een trein.

De uitdaging

STAS maakt trailers met diverse opties op maat van de klant. Hierbij speelt ze in op de actuele behoeften in de landbouwsector, de bouwsector en de recyclage-industrie. Een staaltje Belgische makelij, die de norm voor constructeurs wereldwijd zet. Hun zin voor innovatie en de hoge kwaliteitsstandaard werpen hun vruchten af. Het bedrijf bouwde een sterk dealernetwerk uit over heel Europa.

Na meer dan 100 jaar en 3 generaties bevestigde STAS in 2015 zijn sterke positie met nieuwe vestigingen in Duitsland en Roemenië.

Excel vormde de kern van de rapportage bij STAS. Met de buitenlandse vestigingen kwamen ook andere valuta en boekhoudpakketten in de mix. Het werken met spreadsheets werd onhoudbaar. Ze gingen op zoek naar een sneller en gemakkelijker management reporting platform.

De aanpak

De zoektocht naar een gebruiksvriendelijk platform bracht STAS bij BrightAnalytics. “Voor ons was het meteen de perfecte keuze”, zegt Gilles Desmet, verantwoordelijke voor Product & Finance. “Zo was er een conversiemodule van euro naar Roemeense lei beschikbaar. Dat praktisch probleem loste zich vanzelf op.”

Het boekhoudpakket uit Roemenië was ook voor BrightAnalytics een nieuw systeem. Toch slaagden de ontwikkelaars er zonder problemen in het pakket te integreren. “De opstart ging vlot, ondanks de complexe situatie.“

De resultaten

Een halfjaar na de implementatie merkt STAS de positieve impact van BrightAnalytics al in de dagelijkse werking. “We hebben een actueel, duidelijk overzicht van onze sites om te vergelijken. In de directiecomités interpreteren we die eenvoudig aan de hand van de visualisaties in het dashboard. De uitdaging om Excel te vereenvoudigen is absoluut gelukt.”

Zowel de financiële als de operationele leiding wordt gestuurd door de analyses. Bij het afsluiten van het boekjaar volgt een grote budgetteringsoefening. Met een diepere analyse van de KPI’s. “Met BrightAnalytics vinden we een onderbouwde uitleg voor afwijkende resultaten, zoals onder- of overbudgettering.”

De bevindingen

BrightAnalytics heeft de rapportage bij STAS van een noodzakelijk kwaad getransformeerd tot handige tool. Ook voor wie geen financiële kennis heeft. Gilles Desmet: “Vroeger vulden we allemaal op zondagavond de Excels aan voor een nieuwe werkweek. Met fouten en conflicten in de verschillende versies als gevolg. Nu vermijden we typefouten en focussen we ons volledig op de interpretatie van de gegevens. BrightAnalytics is een sterke hulp voor risicobeheersing, van kleine ondernemingen tot hele grote.”

logo flower

De voordelen van BrightAnalytics volgens STAS:

  • Overal toegankelijk via internet
  • Intuïtieve interpretatie van de cijfers
  • Nieuwe gegevens inladen in één klik
  • Eenvoudige rapportages en snelle analyses
  • Uniformering van verschillende boekhoudpakketten en munteenheden

Benieuwd naar wat BrightAnalytics voor u kan betekenen?