Door eenvoudigweg een vakje aan te vinken, elimineer ik intercompany transacties uit de cijfers.

-Eline Demeulemeester, Finance Business Partner
"Met BrightAnalytics hebben we met één muisklik een globaal beeld van de cijfers zonder intercompany transacties."
- Eline Demeulemeester, Finance Business Partner

Modules in gebruik

Consolideren in een handomdraai

Makkelijk intercompany transacties opsporen en consolideren: voor de Linum Group is het een must. Het bedrijf telt immers zo’n 15 vennootschappen in diverse landen, waaronder eentje met een andere valuta. Finance Business Partner Eline Demeulemeester maakt de financiële prestaties van de groep inzichtelijk via BrightAnalytics. En… dat kan soms al eens tot wat competitiedrang leiden tussen de filiaalmanagers onderling, zo blijkt.

“Toen ik een drietal jaar geleden in dienst kwam, mocht ik meteen starten met de implementatie van BrightAnalytics”, vertelt Eline enthousiast. “Tot dan toe hadden we voor de financiële rapportering met Excel gewerkt: er werden data uit Centric FINACC gehaald – ons ERP-systeem – en in Excel geladen. Vermits de Linum Group een 15-tal grote en kleine vennootschappen telt, moesten de cijfers van al die bedrijven echter naast elkaar gelegd worden en waren er dan vaak nog allerlei manipulaties nodig, onder meer voor de consolidatie. Een heel werk, niet zo efficiënt en enorm tijdrovend.”

Vakje vinken

Via hun externe accountant VGD ontdekte de Linum Group de oplossing van BrightAnalytics. “Omdat ik zelf voordat ik hier aan de slag ging nooit met dergelijke tools gewerkt heb, kan ik natuurlijk niet vergelijken. Maar BrightAnalytics werkt voor mij zo goed dat er ook geen enkele nood is om het in vraag te stellen. Onze volledige financiële rapportage verloopt vandaag via BrightAnalytics: van de maandafsluiting voor onze Belgische vennootschappen tot de kwartaalafsluiting voor onze buitenlandse filialen.”

Daarnaast gebruikt Eline het systeem ook om boekingen op te sporen, te checken of maandelijkse kosten zeker in het systeem zitten, en voor de consolidatie. “We tellen heel wat intercompany transacties tussen onze vennootschappen. Door eenvoudigweg een vakje aan te vinken, kan ik deze elimineren uit de cijfers. Zo hebben we met één muisklik een globaal beeld van de cijfers zonder die transacties. Ik kan bovendien makkelijk nakijken of er tegenover elke intercompany verkoop van één van onze vennootschappen ook een aankoop door een andere in dezelfde periode staat.”

Automatische én manuele updates

Dat Eline in BrightAnalytics zelf manuele updates kan doen, vindt ze een belangrijke troef. “Het systeem doet natuurlijk elke nacht een automatische update: dan worden de gegevens uit Centric FINACC ingelezen. Maar als ik zelf overdag aan de cijfers werk, vind ik het fijn om nadien ook manuele updates te kunnen doen. Zo zie ik meteen de realtime resultaten en weet ik of alles juist zit in het systeem. Ik beslis overigens zelf van welke vennootschappen ik de cijfers wil zien of groeperen. Voor de Duitse manager rapporteer ik bijvoorbeeld de twee Duitse vennootschappen samen in één overzicht. Voor ons Zwitsers filiaal is het dan weer handig dat ik de cijfers – afhankelijk van het doel – zowel in EUR als in CHF kan rapporteren.”

Voorlopig is Eline nog de enige die met BrightAnalytics werkt. Zij downloadt de rapporten en verdeelt ze dan naar onder meer het management, maar in de toekomst is het wel de bedoeling dat ook zij zelf in het systeem rapporten bekijken. “We beslissen dan zelf wie welke cijfers ziet, en geven gebruikers enkel toegang tot de periode waarvoor de cijfers al effectief afgesloten zijn. Zo praat iedereen over hetzelfde. Dat wordt nog eens ondersteund door de duidelijke, gebruiksvriendelijke lay-out van BrightAnalytics die over de vennootschappen heen hetzelfde is. Op de managementmeeting vorige week leidde dat alvast tot grappige momenten toen de filiaalmanagers de prestaties van hun vennootschap(pen) met elkaar begonnen te vergelijken en de competitiedrang de kop opstak. Wat ook handig is: het feit dat onze externe accountant toegang heeft tot het systeem en onze cijfers live kan zien. Als ik hen contacteer met een vraag, kunnen ze meteen meekijken naar de cijfers.”

Tot slot noemt ze nog de samenwerking met BrightAnalytics: “Heb ik eens een vraag of probleem, dan krijg ik altijd heel snel antwoord. Toen we onze nieuwe Oostenrijkse vennootschap wilden toevoegen aan het systeem, was de link na enkele dagen al gemaakt. Wat ik ook apprecieer, is dat BrightAnalytics voor een geplande update ook onze input vraagt. Ze houden rekening met wat wij als klant nodig hebben in onze dagelijkse werking. Fijn!”

logo flower

De voordelen van BrightAnalytics volgens Linum Group:

  • Realtime zicht op alle cijfers
  • Makkelijk om de prestaties van de vennootschappen naast elkaar te leggen
  • Intercompany transacties simpelweg aan te vinken en elimineren
  • Snel switchen van de ene firma naar de andere
  • Bevordert consequent boeken in verschillende vennootschappen

Benieuwd wat BrightAnalytics voor u kan betekenen?

Linum Group logo

Over Linum Group

De Linum Group – opgericht in 1983 en vandaag zo’n 130 medewerkers rijk – is een ISO-gecertificeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en verkoop van toebehoren en installatiematerialen voor voornamelijk de horeca, grootkeukens en de HVAC-sector. Omdat het bedrijf zo’n 15 vennootschappen telt in diverse landen met verschillende munteenheden, is efficiënt en gestroomlijnd kunnen rapporteren op financieel vlak een must. En dat doet het bedrijf sinds 2019 in BrightAnalytics.