Eindelijk een realtime rapportage over de prestaties van de diverse entiteiten én de groep: dat is wat Narviflex zocht toen het koos voor BrightAnalytics. Amper een maand later hebben ze – zoals ze het zelf noemen – met één druk op de knop een helikopterview over het hele bedrijf. En dat exclusief de intercompany transacties.
Tot voor kort werkte Narviflex – producent van transportbanden, industriële plastics, rubber en kunststoffen – nog met spreadsheets om de prestaties van het bedrijf, zijn zes vestigingen en tien entiteiten in kaart te brengen. Dat gebeurde ad hoc, een paar keer per jaar. “Maar naarmate onze organisatie groeide, werd de behoefte aan een realtime rapportage groter”, vertelt CEO Dirk Berden. “Bovendien moesten we ook consolideren. Dus gingen we op zoek naar een rapportage tool. Het was Dovesco, de investeringsgroep waarvan we deel uitmaken, die ons BrightAnalytics heeft aanbevolen. Verschillende van haar bedrijven werkten al met de software.”
BrightAnalytics organiseerde in volle lockdown een virtueel kennismakingsgesprek en amper een maand later rolde de eerste rapportage al uit het systeem. “Nadat ze naar onze behoeften peilden en in kaart brachten welke bedrijven en systemen er met elkaar geconnecteerd moesten worden, zetten ze de tool voor ons klaar. Dat ging bijzonder vlot. Vandaag halen we op elk moment quasi realtime cijfers van elk bedrijf dankzij de software, zowel cijfers van de groep als van bepaalde clusters uit het systeem. Een cluster bestaat bijvoorbeeld uit alle Belgische entiteiten of alle werkmaatschappijen. Intercompany transacties filteren we vlot uit de resultaten, zodat onze groepsomzet reëler is dan voorheen.”
Niet alleen de hoofdboekhouder en de twee CEO’s van Narviflex gebruiken BrightAnalytics, maar ook Dovesco kijkt mee, zo zegt Dirk: “Dat is handig wanneer we bijvoorbeeld investeringsknopen moeten doorhakken. In de toekomst wil ik de toegang nog verder uitbreiden naar de managers van de vestigingen. De tool is visueel zo aantrekkelijk, dat je geen financiële kennis moet hebben om er conclusies uit te trekken. Een manager hoeft dus geen geconsolideerde balans of resultatenrekening uit te pluizen, maar ziet in één oogopslag bijvoorbeeld de omzet van vandaag ten opzichte van vorig jaar, gepresenteerd met een duidelijke grafiek.”
Op diezelfde manier houdt Narviflex ook de loonkosten en de uitgaven voor gereedschap en werkkledij in de gaten. “Zien we bijvoorbeeld een piek in de loonkosten, dan kunnen we nagaan waar deze vandaan komt”, vertelt Dirk. “Was er een project dat snel klaar moest zijn waarvoor er nacht- of overwerk nodig was? Dit zou de hogere loonkosten op dat moment perfect verklaren Daarnaast kunnen we ook de omzet van een productgroep tegenover het aantal uur dat er in de productiehal gewerkt werd om die producten te maken zetten. Zo zien we of er sprake is van productiviteitsverlies of -winst, en of de productgroep voldoende performant is.”
Om dat soort rapportages te kunnen maken, moet BrightAnalytics natuurlijk communiceren met diverse databanken. “Soms gaat het om cloudbased oplossingen, soms ook niet. De loonkosten komen bijvoorbeeld van het sociaal secretariaat, de productiegegevens zitten dan weer in SAP.
Bovendien hanteren niet alle entiteiten dezelfde boekhoudingssoftware. BrightAnalytics centraliseert deze informatie en presenteert het in een gebruiksvriendelijk formaat. Zo hebben we vandaag een duidelijk overzicht over het hele bedrijf. Een stuk sneller dan hoe we vroeger werkten, en met een veel kleinere kans op fouten.
Ook over de samenwerking is Dirk lovend. “Een vraag wordt dezelfde dag beantwoord. Onze contactpersoon beschikt over enorm veel kennis en expertise. Als we blijven steken, weet hij doorgaans meteen waar we moeten zoeken. Toen we onlangs nog een bedrijf overnamen, was de connectie met hun cloudbased systeem binnen de 24 uur gemaakt. We hadden het bedrijf amper overgenomen of we konden de data al binnentrekken. Dat vind ik fantastisch.”