Toen de H2O Group opgericht werd in 2019, spraken de aandeelhouders meteen de ambitie uit om de 13 vennootschappen die tot de holding behoorden, voortaan te profileren als één sterke groep. Ook op financieel vlak. Met welk boekhoudpakket de dochterbedrijven ook werken – Centric, Exact of Navision – voor de financiële rapportage connecteren ze allemaal met BrightAnalytics. En dat heeft het werken veel makkelijker gemaakt.
“Alle vennootschappen van de H2O Group zijn actief in de waterbouw, de bouw en de scheepvaart”, begint Kris Vandenhoute, financieel directeur en medeaandeelhouder. “Elke vennootschap heeft haar eigen boekhoudtool: voor de bouwactiviteiten gebruiken we Centric, voor de scheepvaart Exact, en voor alle andere vennootschappen Navision. Vóór de oprichting van de holding werden de financiële prestaties van elke dochter apart bekeken in Excel. Een echt groepsgevoel was er niet. Dat wilden we vanaf dag één veranderen.”
Nadat ze een demo volgden bij BrightAnalytics was de zaak voor H2O Group snel beklonken. “Dat BrightAnalytics de connectie kon maken met al onze boekhoudtools, was voor ons doorslaggevend. Zo konden we rapporteren over de vennootschappen heen. En ik moet zeggen: de drie connectoren werken perfect, op een kleine uitzondering hier en daar na. Die is dan doorgaans niet aan BrightAnalytics maar aan ons ERP-pakket te wijten. Op zo’n moment meldt BrightAnalytics ons nog voordat we het zelf doorhebben dat de connector hapert, waarna het probleem heel snel opgelost wordt.”
De interpretatie van cijfers over de bedrijven heen is voor H2O Group veel makkelijker, omdat ze allemaal op dezelfde manier gemapt worden. “Niet iedereen boekt op dezelfde manier”, legt controller Kristel Beck uit. “Maar dankzij de mapping die we op voorhand gedaan hebben, worden de verschillen op een correcte manier gefilterd in de rapportage van BrightAnalytics. Daardoor spreken we over de vennootschappen heen vandaag allemaal dezelfde taal als het op cijfers aankomt.”
En H2O Group ging nog een stapje verder. Zo wilden ze met de tool ook makkelijk consolidaties kunnen maken, vertelt Kris. “Dat de geconsolideerde cijfers nu rechtstreeks uit het pakket komen, levert ons een enorme tijdswinst op. Bovendien wordt de kans op fouten hierdoor tot een minimum herleid. Onze budgetten kunnen we vandaag zowel op vennootschapsniveau als geconsolideerd opstellen. Dankzij BrightAnalytics kunnen we daarnaast ook de liquiditeit van de groep monitoren.”
Op termijn willen ze zelfs ook de operationele rapportages laten verlopen via BrightAnalytics. “Verschillende van onze vennootschappen hebben analytische rapporten die de operationele prestaties meten, bijvoorbeeld om werven op te volgen. Vandaag worden die nog opgemaakt in een andere software, maar in de toekomst willen we dit in BrightAnalytics integreren. Dat doen we zodra we de financiële rapportage goed beheersen”, aldus Kris.
Ondertussen gaat H2O Group dankzij het platform alvast op zoek naar synergieën op het vlak van de inkoop voor de verschillende dochterbedrijven. “BrightAnalytics heeft op maat een extra module geconfigureerd. Daardoor kan de centrale inkoper die we recent aangeworven hebben, zelfs tot op het niveau van leveranciers, categorieën van grondstoffen en materiaal over de vennootschappen heen informatie filteren. Dat levert hem gouden informatie op. We kunnen prijzen vergelijken, beter onderhandelen en de inkopen beter opvolgen. Op dat vlak is het systeem erg flexibel. De kostprijs van het pakket vinden we dan ook verantwoord, gezien we het kunnen finetunen met de zaken die wij belangrijk vinden.”
Ook wat de verdere groeiambities van het bedrijf betreft, voelt H2O Group zich met BrightAnalytics tot slot gerustgesteld. “Als we acquisities doen, weten we: welk pakket het bedrijf dat we overnemen ook heeft, hoe het ook werkt, BrightAnalytics zal ons in staat stellen om het heel snel en makkelijk te integreren in onze groepsrapportage.”
“De mapping heeft veel tijd gevraagd, maar bewijst zijn nut”, zegt Kristel. “We hebben ervoor gezorgd dat dit voor al onze bedrijven uniform gebeurde, zodat alle kostenrekeningen over de vennootschappen heen op gelijke basis vergeleken konden worden. Dat was een eenmalige en tijdsintensieve oefening, maar ze werpt zeker vruchten af. Voorzie hier dus voldoende tijd voor.”