Toen de van origine Indische Gita op haar dertigste voor het eerst naar het land van haar roots reisde voor vrijwilligerswerk, ontdekte ze er de ondertussen befaamde chai latte: een zwarte thee met kruiden en melk. Ze vond het drankje zo lekker, dat ze er bij thuiskomst een businessplan van maakte. Samen met haar vennoot, die met zijn tradingbedrijf Beanworks Seeds and Grains, in biogranen, zaden en peulvruchten aan de vooravond van groei en professionalisering stond, richtte ze Chalo op. Vijf jaar later draaien beide bedrijven een geconsolideerde omzet van om en bij 18 miljoen euro. Dat daar ook een professionele én frequente financiële en operationele rapportage bij hoort, spreekt voor zich.
Onder de merknaam Chalo inspireren Gita Van den Boer en haar vennoot Peter Goethals mensen om anders te gaan eten. Met funky producten en ingrediënten uit andere klimaten en culturen. Met het zusterbedrijf en handelshuis Beanworks Seeds & Grains kopen ze dan weer over de hele wereld peulvruchten, granen, zaden en superfoods aan in bulk, om ze nadien te verkopen aan de Europese voedingsindustrie.
“Al van bij de oprichting van onze bedrijven droomden Peter en ik van een frequente rapportage”, begint Gita enthousiast. “Cijfers zouden ons helpen om het bedrijf te sturen en verder te groeien.” Zo lang ze zelf geen accountant in dienst hadden, waren ze echter aangewezen op een externe boekhouder. “Dat had zo zijn nadelen: we waren afhankelijk, en de cijfers werden aangeleverd in een statische vorm. Wij wilden méér. We hebben immers grote ambities. Kunnen budgetteren, en cijfers continu kunnen monitoren, is voor ons een must om richting te geven aan het bedrijf.”
Nadat Gita en Peter aanvankelijk in zee gingen met een andere tool, kwamen ze uiteindelijk bij BrightAnalytics terecht. “Vanaf de eerste meeting met BrightAnalytics ging alles vlot. Onze commerciële contactpersoon deed aan verwachtingsmanagement van de bovenste plank. Hij vertelde ons wat de opties waren, hoe lang elke stap zou duren, en loste de beloftes ook in. Ik weet hoe uitzonderlijk dat is in IT: vaak word je na het initiële gesprek teleurgesteld omdat je bij andere medewerkers terechtkomt die de functionele analyse niet goed mee gekregen hebben, waardoor er communicatiegaps zijn.”
Bij BrightAnalytics was dat allesbehalve zo, aldus Gita. “Er zitten ménsen achter het bedrijf. Ze zijn beschikbaar, bereikbaar en communiceren over wat ze doen. Daar haal je het mee vandaag. Het creëert rust en vertrouwen. We weten nu: als er ooit iets is, dan zullen we ook dat wel weer oplossen.” Dat ook de implementatie vlot ging, vindt ze een extra troef. “We namen de structuur over van onze P&L en implementeerden daar onze mapping over.”
Ondertussen heeft Gita BrightAnalytics altijd en overal openstaan. “Het systeem is continu up-to-date, zonder dat we nog manueel moeten tussenkomen. Ik heb elke dag voor elk bedrijf een tussentijdse stand van zaken van alle data die belangrijk voor ons zijn. Boekhoudkundige foutjes opsporen, is bovendien makkelijk. Wat betreft de budgettering kunnen we proberen, spelen en scenario’s uittesten. Zo wordt budgetteren werkbaar, en is de drempel om ermee aan de slag te gaan minder hoog.”
De volgende stap voor Chalo is om ook de operationele rapportage te laten verlopen via BrightAnalytics. “We gaan onze CRM zo organiseren dat onze KPI’s automatisch uit BrightAnalytics rollen. Overzichtelijk, professioneel en flexibel, en op een uniforme manier voor onze twee bedrijven, die toch essentieel verschillen qua financiële structuur en sturingsmechanisme.”
Ook de accountancy afdeling van het bedrijf wordt door Gita aangestuurd aan de hand van BrightAnalytics. Daarnaast hebben medewerkers met een financiële of administratieve rol vaak zelf toegang – elk met een eigen machtiging en al dan niet beperkte toegang – zodat ze financiële of administratieve gegevens kunnen checken. “Vroeger konden we die zaken niet in de gaten houden. We zaten op een schip, waren aan het varen, maar zagen niets”, zegt Gita. “Nu kunnen we sturen. De bedrijfsdoelstellingen continu meten, monitoren en bijsturen. Dat heeft ons letterlijk gebracht waar we vandaag staan. Dat dit mogelijk is, geeft mij rust.”